Hae
  

  Sesonki
Kuvat
 

SESONGIN ETUSIVULLESesonki - ReseptitHK Ruokatalo Oy

Tulostettava versio 

  Tulostettava versio

Lähetä edelleen 

  Lähetä edelleen

HK Ruokatalo Oy 10.11.2005 kello 09.00

HK:N JOULUKINKUN PAISTO-OHJE (perusohje)

Pakastetun joulukinkun ja tuoreen kinkun kypsennyksessä toimivat samat ohjeet.

Kinkun sulatus
Sulata pakastettu juhlakinkku tai kinkkurulla pakkauksessaan. Juhlakinkun ja kinkkurullan sulamisaika on jääkaappilämpötilassa 2-3 vrk .
Ota kinkku ajoissa ennen paistamista huoneenlämpöön. Ihannetilanne on, jos kinkun sisälämpötila on n.+10°C uuniin laitettaessa. Lämpötila on helpointa tarkistaa digitaalisella paistolämpömittarilla. Laita paistolämpömittari heti jääkaappikylmään kinkkuun huoneenlämpöön nostettaessa.

Kypsennys
Poista kinkku pakkauksestaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä verkko paikoilleen. Käytä kinkun paistossa joko perinteistä lihalämpömittaria tai digitaalista mittaria osoittamaan kinkun kypsymistä. Ilman lämpömittaria on kypsyysasteen arvioiminen erittäin vaikeaa. Työnnä lihalämpömittarin kärki vinottain kinkun paksuimpaan kohtaan ja tarkista, ettei luullisessa kinkussa mittarin kärki osu luuhun.

Nosta kinkku uuniritilälle silavapuoli ylöspäin ja siirrä uuniin. Laita ritilän alle uunipannu ja kaada siihen vettä, joka pitää uunin kosteana. Lämpötilan kohoamista on helpompi seurata, kun käännät mittarin asteikon uunin suuluukkuun päin. Paista kinkkua alhaisessa lämmössä n. + 125°C (kiertoilmauunissa +80 °C), kunnes lihalämpömittari näyttää n. +77° C. Mikäli pidät hieman ylikypsästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta + 80 °C:een. Kinkun arvioitu paistoaika on 60-70 minuuttia lihakiloa kohti.

Huolehdi, että uunipannulla on vettä koko kypsymisen ajan. Nosta kypsä kinkku työpöydälle ja peitä foliolla. Sisälämpötila nousee vielä 2-3 astetta kinkun sisälämpötilan tasaantuessa.

Poista verkko ja kamara vasta jäähtyneestä kinkusta ja kuorruta haluamallasi tavalla.

Vaihtoehtoja kinkun kuorruttamiseen:
1. Perinteinen sinappi-korppujauhokuorrutus
2. Omenamarmeladi-korppujauhokuorrutus
3. Hunaja -ruiskorppujauhokuorrutus

Poista jäähtyneestä kinkusta verkko. Sivele kinkku sinapilla, marmeladilla tai hunajalla. Ripottele pintaan mieleisesi maku; korppujauhot, ruiskorppujauhot, mantelilastut, seesaminsiemenet, hienonnetut maissilastut tai mantelijauhe. Kuorruta kinkku 225 °C:ssa 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Vinkki! Samat kuorrutteet sopivat myös broilerin- ja kalkkunan fileepaisteille.

Joulukinkku on joulupöydän keskipiste. Muistathan kuitenkin, että joulukinkkua ei ole syytä pitää huoneenlämmössä pitkiä aikoja, vaan pöytään leikataan vain sen verran viipaleita kuin on tarpeellista.
Kinkun kypsennysohjeita: www.hk-ruokatalo.fi


Materiaali on julkaisijan tuottamaa.» Tilaa aineistoa sähköpostiisi

» Muut aihealueen tiedotteet