Cimo

Artikkeli: Kokiksi Belgiaan tai lähihoitajaksi Irlantiin – myös ammattiin opiskelevat innokkaita vaihto-opiskelijoita

Vaihto-opiskelua pidetään usein vain korkeakouluopiskelijoiden mahdollisuutena. Sama mahdollisuus on kuitenkin ollut tarjolla myös ammattiin opiskeleville jo viidentoista vuoden ajan. Vaihtojakso lisää ammatillista osaamista, mutta tarjoaa myös uusia kokemuksia ja ideoita.

Vaihto-opiskelun suosio on kovassa kasvussa ammatillisissa oppilaitoksissa ja nyt jo joka kahdeksas opiskelija lähtee jossain vaiheessa opintojaan kokeilemaan siipiään ulkomaille. Suosituimmat vaihtomaat ovat Euroopan suurimpia maita, sillä muun muassa Espanja, Ranska, Saksa, Englanti ja Hollanti vetävät opiskelijoita puoleensa.

– Vaihtoon lähtevät opiskelijat ovat useimmiten naisia eli vaihtoon lähdetään naisvaltaisilta aloilta: sosiaali- ja terveysalalta, liiketaloudesta ja hotelli- ja ravintola-alalta. Mutta kyllä vaikkapa rakennusinsinöörit ja sähkömiehetkin haluavat ulkomaille, kertoo ammatillisen koulutuksen päällikkö Mika Saarinen CIMOsta eli Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksesta.

Vaihtojaksojen pituus vaihtelee parista viikosta muutamaan kuukauteen. Perinteisen opiskelun lisäksi vaihdossa voi suorittaa myös työssäoppimisjakson, mikä onkin Saarisen mukaan ehdottomasti suosituin vaihtoehto.

– Kokemus on aivan uudenlainen, kun suomalainen opiskelija asuu itsekseen ja käy töissä sikäläisessä työpaikassaan. Kokkiopiskelija voi vaikkapa laittaa ruokaa belgialaisessa ravintolassa tai lähihoitaja työskennellä irlantilaisessa päiväkodissa.

Rohkeutta, uusia ideoita – ja työ valtameriristeilijällä

Vaihto-opiskelusta on opiskelijalle sekä ammatillista että henkilökohtaista hyötyä. Mika Saarinen listaa tärkeimmiksi hyödyiksi itsenäistymisen, rohkeuden kertymisen ja uusien ideoiden saamisen.

– Monet opettajat ovat kertoneet, että opiskelijat tulevat vaihdosta takaisin varmempina kuin aikaisemmin. Ulkomailla pääsee myös näkemään, miten omaa työtä tehdään toisessa maassa. Mukaan voi tarttua uusia ajatuksia, joiden ympärille voi vaikkapa perustaa oman yrityksen, tai joista olisi hyötyä tulevalle työnantajalle.

Kosmetologiopiskelijana vaihdossa ollut, nyt yrittäjänä työskentelevä Hanna Nurmi voi omasta kokemuksestaan allekirjoittaa tämän. Hän suoritti työssäoppimisjaksonsa Tallinnassa ja pääsi opiskeluiden lisäksi tekemään asiakastyötä vieraassa maassa.

– Minulle oli selvää jo alusta asti, että haluan opintojen loppuvaiheessa vaihtoon hakemaan uusia kokemuksia ja ideoita ja haastamaan itseäni. Vaihtojakso oli todella hyödyllinen sekä henkilökohtaisesti että ammattitaidon kannalta, Nurmi kertoo.

Vaihtojaksolta tarttui mukaan rohkeutta ja uusien kokemusten nälkää, jotka saivat Nurmen hakemaan alansa töitä risteilyaluksilta.

– Olen risteillyt Tyyneltämereltä Antarktikselle, ja pitkin Välimerta ja Aasiaa – ihan joka puolella. En usko, että olisin saanut tällaisia kokemuksia ilman vaihtojaksolta saamaani rohkeutta.

Kainaloon: Miten vaihtoon pääsee?

Vaihtoon lähteminen edellyttää opiskelijalta oma-aloitteisuutta, sillä kukaan ei tule tarjoamaan tilaisuutta tarjottimella. Ammatillisen koulutuksen päällikkö Mika Saarinen CIMOsta neuvoo kääntymään ensimmäisenä oman ohjaavan opettajan, opinto-ohjaajan tai kansainvälisen koordinaattorin puoleen.

– Myös oppilaitosten nettisivuilla on usein paljon tietoa vaihto-opiskelusta. Sitä kautta voi myös hakea apurahoja esimerkiksi Erasmus+ -ohjelmasta, joka on EU:n ohjelma kaikille nuorille, Saarinen kertoo.

Vaihtoon lähtevältä opiskelijalta ei odoteta täydellistä kielitaitoa, sillä ammatillisissa opinnoissa yhteistyö ulkomailla lähtee käsillä tekemisestä. Saarinen muistuttaa, että vaihtomaassa opiskelijan vastaanottava henkilökään ei välttämättä puhu täydellistä englantia.

– Kielitaidon sijasta vaihto-opiskelijoilta odotetaan innostusta, halua ja rohkeutta kokeilla uusia asioita ja nähdä maailmaa. Myös opintojen on syytä olla hyvällä mallilla. Ja jos opintojen aikana ei ole tilaisuutta lähteä vaihtoon, voi lähteä myös valmistumisen jälkeen. Se on hyvä meriitti, jota työnantajat osaavat arvostaa.

Euroopan ammattitaitoviikkoa vietetään 5.-9.12.

Lisätietoja:

Sari Huttunen
ohjelma-asiantuntija
Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO
PL 343 (Hakaniemenranta 6),
00531 Helsinki
Puh. 0295 338 563
etunimi.sukunimi@cimo.fi
www.cimo.fi

CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Edistämme kansainvälistymistä monin eri tavoin. Koordinoimme harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelmia ja vastaamme EU-ohjelmien toimeenpanosta ja tiedottamisesta Suomessa. Tuemme Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa ja teemme maailmalla tunnetuksi suomalaista koulutusta. Keräämme, tuotamme ja välitämme kansainvälistymistä koskevaa tietoa kansalaisille, eri alojen asiantuntijoille ja päätöksentekijöille. Unelmamme on aidosti avarakatseinen Suomi. Vuoden 2017 alussa CIMO ja nykyinen Opetushallitus yhdistyvät uudeksi virastoksi, jonka nimi on Opetushallitus.


LATAA TIEDOSTOJA

Cimo
CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Edistämme kansainvälistymistä monin eri tavoin. Koordinoimme harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelmia ja vastaamme EU-ohjelmien toimeenpanosta ja tiedottamisesta Suomessa. Tuemme Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa ja teemme maailmalla tunnetuksi suomalaista koulutusta. Keräämme, tuotamme ja välitämme kansainvälistymistä koskevaa tietoa kansalaisille, eri alojen asiantuntijoille ja päätöksentekijöille. Unelmamme on aidosti avarakatseinen Suomi. Vuoden 2017 alussa CIMO ja nykyinen Opetushallitus yhdistyvät uudeksi virastoksi, jonka nimi on Opetushallitus.JULKAISIJAN UUSIMMAT

08:30 01.12.2016 Artikkeli: Kokiksi Belgiaan tai lähihoitajaksi Irlantiin – myös ammattiin opiskelevat innokkaita vaihto-opiskelijoita