Parmaco Oy

Kymmenet tuhannet opiskelevat väistötiloissa, vaikka oikean koulurakennuksen voi myös lainata

Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat kurjistavat kuntien taloutta. Home vie kiinteistöjä remonttiin ennätysvauhtia, ja osa kouluista rakennetaan kokonaan uusiksi. Taloudellisin vaihtoehto olisi koulun lainaaminen.

Arviolta 50 000 lasta käy tänä syksynä kouluaan muualla kuin lähikoulussa. Monet kunnat pähkäilevät, kuinka kannattavaa on rakennuttaa homeisen kiinteistön tilalle uusi koulu tai vaihtoehtoisesti remontoida vanha.

Taloudellisesti mitattuna kumpikaan vaihtoehto ei ole fiksu: sen sijaan halvimmaksi tulee lainattavan koulun hankkiminen.

– Rakennuksissa, joiden käyttöaika on maksimissaan 20 vuotta, lainaaminen tulee aina halvemmaksi kuin korjaaminen, Euroopan suurimpia lainattavia rakennuksia valmistavan Parmacon toimitusjohtaja Ossi Alastalo sanoo.

Hän kertoo, että kunta voi sitoutua koulun lainaamiseen aluksi muutamaksi vuodeksi ja koulun tilannetta voi tarkastella vaikka vuosittain. Koulun kokoa voi myös tarvittaessa pienentää tai suurentaa, jos käytön tarve muuttuu.

– Esimerkiksi Lahteen valmistuu nyt syksyllä 6 000-neliöinen lainattava alakoulu. 600 oppilaan koulussa on myös eskari ja hammashoitola. Olemme alustavasti sopineet neljän vuoden laina-ajasta, jonka jälkeen kaupunki voi päättää, haluaako se pidentää vuokra-aikaa, Alastalo kertoo.

Yli kaksi miljoonaa neliötä väärässä paikassa

Suomessa ei ole puutetta koulutiloista. Alastalo arvioi, että maassa on yli kaksi miljoonaa neliötä liikaa koulutilaa, joka on vajaassa käytössä. Ongelmana on se, että koulujen sijainti ja oppilaiden asuinpaikka eivät kohtaa.

– Kellään ei ole kristallipalloa, josta voisi nähdä, miten oppilasmäärät kehittyvät kuntien sisällä tai niiden välillä. Kuntien kannattaa harkita tarkkaan, miten ne varautuvat oppilasmäärien muutokseen, Alastalo sanoo.

Tyhjillään olevien tilojen kustannukset ovat valtavat. Alastalo arvioi, että turhien koulutilojen ylläpitäminen maksaa kunnille 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Ruotsissa koulujen lainaamista pidetään joustavana

Rakennusten lainaaminen on tällä hetkellä Suomessa murroksessa. Ruotsissa uusia kiinteistöjä ei rakenneta niin paljon kuin Suomessa, jossa vielä totutellaan uudenlaiseen kiinteistömalliin.

– Jos on olemassa pienikin riski, että oppilasmäärät muuttuvat tai kiinteistön käyttötarkoitus muuttuu, koulun lainaaminen on aina parempi vaihtoehto kuin uudisrakentaminen, Alastalo kertoo.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin erilainen suhtautuminen rakennusten lainaamiseen liittyy kulttuurieroihin: Ruotsissa omistaminen ei ole itseisarvo, vaan kunnat arvostavat joustavuutta.

– Voidaan todeta, että Ruotsissa lainaaminen on jo geeneissä, Alastalo sanoo.

Elementtikoulua ei erota tavallisesta

  • Lainattavat rakennukset sopivat päiväkodeiksi tai kouluiksi.
  • Rakennukset valmistetaan elementeistä samalla konseptilla kuin valmistalot. Tyypillinen kokonaisuus on pysyvä rakennus, kuten liikuntatilat, joiden ympärille rakennetaan tarpeen mukaan erilaisia opetustiloja.
  • Lainattavat koulut täyttävät kaikki rakennusmääräykset. Koulun laina-aika on muutamasta vuodesta ylöspäin, ja rakennuksia voi muunnella tarpeen mukaan.
  • Kun kunta ei enää tarvitse lainarakennusta, se siirretään toiseen paikkaan.

Lisätietoja:

Ossi Alastalo
Toimitusjohtaja
puh. 0400 634 732
ossi.alastalo@parmaco.fi

Parmaco lainaa asiakkaiden tarpeiden mukaan muunneltavia oikeita rakennuksia – päiväkoteja, kouluja, hoivakoteja ja toimistotiloja. Palvelumme kattaa rakennuksen suunnittelun ja rakentamisen sekä sen käytettävyyden laina-aikana. Lainaaminen on riskitön, joustava ja taloudellinen tapa huolehtia muuntuvista tilatarpeista.

Suomen pääkonttorimme sijaitsee Tampereella, Ruotsin pääpaikka on Tukholmassa. Tehtaamme sijaitsevat Leppävirralla ja Pyhäjoella. Koko organisaatiossa työskentelee 160 henkilöä. Parmaco.fi

 

 

 

 


LATAA TIEDOSTOJA  • Elementtikoulua ei erota tavallisesta
    Lataa kuva

  • Ruotsissa uusia kiinteistöjä ei rakenneta niin paljon kuin Suomessa, jossa vielä totutellaan uudenlaiseen kiinteistömalliin.
    Lataa kuvaParmaco OyJULKAISIJAN UUSIMMAT

08:00 12.09.2017 Kymmenet tuhannet opiskelevat väistötiloissa, vaikka oikean koulurakennuksen voi myös lainata