Viron merimuseo

Digiratkaisut paljastavat historian saloja uudistetussa Viron merimuseossa

Liikkuvat kohteet, visualisoidut pienoismallit ja pelilliset digiratkaisut ovat itsestäänselvyyksiä yhä useammissa virolaismuseoissa. Uuden teknologian avulla historia herää eloon ennen näkemättömällä tavalla myös Paksun Margareetan tykkitorniin uudelleen avatussa Viron merimuseossa.

Viron merimuseon täysin uudistettu perusnäyttely avattiin marraskuun lopussa Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevaan, perusteellisesti kunnostettuun Paksun Margareetan tykkitorniin. Näyttelyn lukuisista digiratkaisuista vastaa tallinnalainen suunnittelutoimisto nimeltä Platvorm.

”Suurin haasteemme on teknologian tuominen museoon niin huomaamattomasti kuin mahdollista. Tavoitteena on aina saada näyttelyn fyysiset ja digitaaliset osat tukemaan toisiaan, ei kilpailemaan huomiosta keskenään”, sanoo Platvormin johtaja Mikk Meelak.

Hänen mukaansa museokäynti on ennen kaikkea tilallinen kokemus, johon liittyy olennaisesti myös kanssakäyminen oppaan ja muiden museovieraiden kanssa.

”Digitaalisuutta hyödyntävien ja itse kokeilemaan kannustavien ratkaisujen mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Museolla täytyy vain olla rohkeutta kokeilla uutta”, Meelak toteaa.

Viron merimuseon perusnäyttelyjen kuraattori Krislin Kämärä kertoo virolaisten museoiden hyödyntävän digiratkaisuja yhä enemmän, sillä ne mahdollistavat monimutkaistenkin asioiden helpon ja ymmärrettävän esittämisen. Lisäksi ne tuovat museovierailuun kaivattua jännitystä.

”Digitaalisuus herättää uteliaisuutta ja houkuttelee museoihin nuorempaa kävijäkuntaa, joka muuten saattaisi jättää vierailun väliin”, Kämärä huomauttaa.

Mikk Meelakin mukaan museoiden digiratkaisuissa käytetään useimmiten kahta lähestymistapaa.

”Ensimmäinen tapa on visualisoida tietoa tavalla, joka ei olisi mahdollista paperilla tai esimerkiksi seinälle painettuna. Toisaalta halutaan myös selventää historiallisia tapahtumia mukaansatempaavasti ja pelillisyyttä hyödyntäen”, Meelak linjaa.

Uudistuneessa Paksun Margareetan näyttelyssä on käytössä lähes 50 erilaista digiratkaisua.

Big dataa, yksityiskohtia ja ahaa-elämyksiä

Yksi esimerkki digitaalisen visualisoinnin hyödyntämisestä Paksussa Margareetassa ovat tanskalaiset tullikirjat, joiden pohjalta on visualisoitu kaikki Virosta alkaneet tai Viroon päättyneet, Tanskan salmien läpi kulkeneet laivamatkat vuodesta 1634 lähtien.

”Se on todellista historiallista big dataa! Tiedoista on selvinnyt muun muassa se, että vuonna 1853 Viron Hiidenmaalta vietiin Lontooseen 2,2 miljoonaa oravannahkaa”, Mikk Meelak yllättää.

”Digiratkaisun avulla museovieraat voivat tutkia kaikkien Viron satamista kulkeneiden tavaroiden liikkeitä vuoden tarkkuudella.”

Yksi Paksun Margareetan ehdottomista tähdistä on lähes 700 vuotta Tallinnanlahden rantahiekassa levännyt keskiaikainen rahtialus eli koggi. Alusta asti oli kuitenkin selvää, ettei laivanhylky itsessään riitä selvittämään sen roolia keskiaikaisen Tallinnan nopeassa kehityksessä.

”Jotta museovieraat saisivat asiasta paremman käsityksen, halusimme digitalisoida koggin ja lisätä mukaan kaikki tiedossa olevat yksityiskohdat – esimerkiksi laivaan mahtuneen tavaran määrän, myrskyistä selviämisen ja aikakauden satamien toiminnan”, Krislin Kämärä selventää.

Digitaalisesti kuvataan myös 18-metrisen koggin liikkumista, tähtien mukaan navigoimista sekä jättiläismäistä vesipatsasta, jonka museovieraat voivat itse herättää henkiin.

”Kävijät ilahtuvat mahdollisuudesta vaikuttaa itse sisältöön tai näyttelyesineisiin sekä kokea etenkin yhdessä toisten kanssa. Paksussa Margareetassa voi esimerkiksi astua suurelle digitaaliselle vaa’alle, joka muuttaa painon kaloiksi ja kertoo, mitä saaliilla olisi keskiajalla voinut ostaa”, Kämärä vinkkaa.

Digiteknologian avulla on mahdollista pureutua myös kimurantteihin kokonaisuuksiin, joita voisi muutoin olla vaikea käsittää.

”Esimerkiksi baltiansaksalaisten tutkimusmatkailijoiden matkakertomuksia voi olla hankala hahmottaa paperilla. Paksussa Margareetassa yhdistimme tarinat ja digitaalisen maailmankartan, joka kertoo selvästi ja ymmärrettävästi siitä, kuinka kaukana seikkailijat aikanaan kävivät”, Meelak mainitsee.

 

Hyvä digiratkaisu on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä

Yleensä museoissa keskitytään historiaan, mutta visualisointia voi käyttää myös nykyaikaan sijoittuvien tarinoiden kertomiseen.

”Suurin osa meistä on matkustanut laivalla Viron ja Suomen väliä, mutta harva tietää, mitä komentosillalla tapahtuu tai millaisia navigointivälineitä miehistö käyttää. Kaiken tämän voimme kuitenkin esittää digitaalisesti”, Mikk Meelak toteaa.

Esimerkiksi modernien navigointivälineiden toiminnan selventämiseksi kuvattiin Tallinkin rahtilaiva Sea Windin koko matka Helsingin Vuosaaresta Viroon. Tämän pohjalta rakennettiin digiratkaisu, jonka avulla museovieraat pääsevät kokeilemaan, miltä laivan ohjaaminen oikeasti tuntuu.

”Usein ajatellaan, että lopputuloksen pitää olla monimutkainen, mutta yksinkertainenkin voi olla kaunista”, Meelak muistuttaa.

Sekä Meelak että kuraattori Kämärä painottavat toimivan digiratkaisun olevan nimenomaan helposti ymmärrettävä ja käytettävä.

”Monesti museoissa näkee houkuttelevan oloisia toteutuksia, jotka kuitenkin seisovat tyhjän panttina, koska niiden käyttäminen on kävijöistä liian vaikeaa”, Kämärä pahoittelee.

”Digiä ei toisaalta saa olla liikaakaan, sillä museovieraat haluavat tutkia historiaa aidoista näyttelyesineistä, lukien ja kuunnellen sekä omin käsin kokeillen.”

Digitaalisuuden ehdottomana etuna on kuitenkin ajantasaisuus.

”Digiratkaisujen avulla uudet tiedot ja tarinat on mahdollista liittää olemassa olevaan näyttelyyn saman tien. Enää ei tarvitse odottaa näyttelyn seuraavaan suurempaan uudistamiseen”, Meelak summaa.

Lisätietoja Viron merimuseosta ja Paksun Margareetan tykkitornista sekä valokuvia löydät oheisesta linkistä: https://we.tl/t-Hntnmx1dK3

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Õnne Mets

Viestintäasiantuntija

Viron merimuseo

puh. +372 5330 6653
onne@meremuuseum.ee

 

Viron merimuseo – Paksun Margareetan tykkitorni

Pikk 70, Tallinna
www.meremuuseum.ee/paksmargareeta/

 


LATAA TIEDOSTOJAViron merimuseo