Puhtaustieto

Kotien ylläpidossa parannettavaa: Porin asuntomessuilla hoidettavuudeltaan paras: Wienerbergerin JokiDuo B  

Parhaimmillaan koti tukee asukkaidensa arjen sujuvuutta ja pitää kiinteistön käyttö- ja elinkaarikustannukset kohtuullisella tasolla sekä säilyttää kodin rahallisen arvon. Hoidettavuutta edistävät suunnitteluratkaisut ovat monessa suhteessa avain huolettomaan asumiseen. Suunnitteluratkaisujen tulisikin esteettisten näkökohtien ohella täyttää toimivan ylläpidon edellytykset. Asukkaat eivät silti edelleenkään tunnista riittävässä määrin rakennetun omaisuutensa ylläpidon merkitystä ja sen vaikutusta kodin rahalliseen arvoon.

Hyvin suunniteltu ja toimiva koti tarjoaa asukkailleen turvallisen ja terveellisen sisäympäristön ilman, että sen ylläpito, hoito, huolto ja puhtaanapito kuormittavat arkea tai vapaa-aikaa kohtuuttomasti. Kodin arvon säilyminen mitataan konkreettisesti viimeistään kodin myynnin yhteydessä. Hyvin hoidetun tai hoidettavan kodin arvo voi tällöin olla jopa 10–15 % suurempi.

Puhtaustiedon asiantuntijaraati on vuodesta 2011 lähtien valinnut Asuntomessutalojen joukosta hoidettavuudeltaan parhaan. Tässä valinnassa huomiota kiinnitetään ylläpitoratkaisuihin ja arjen toimivuuteen, terveellisyyteen ja helppouteen eli tilojen ja kiinteistön hoidettavuuteen pitkällä tähtäimellä. Hyvän hoidettavuuden elementteihin kuuluvat mm.

  • Toimiva sisäänkäynti: kunnon katos, hiekan pysäytys (ritilä/matotus) ja kulkuväylän laatoitus
  • Sisätilojen pintojen materiaalivalinnat, lattioiden samantasoisuus, kynnyksettömyys ja umpiportaat
  • Kodin huoltokoneille ja -välineistölle riittävä ja sijainniltaan keskeinen tila
  • Pintamateriaalien valinnat toimivuuden, huollettavuuden, värin ja turvallisuuden suhteen
  • Helppohoitoiset ja puhdistettavat tekstiilipinnat, kalusteet ja kalusteiden seinäkiinnitykset
  • Ikkuna ja lasipintojen puhdistettavuus ja tavoitettavuus
  • Riittävät ja sijainniltaan optimaaliset säilytystilat eri tavararyhmille

Suunnitteluratkaisut jäävät tänä päivänä liikaa muiden päätettäväksi. Pientalorakennuttajia sitovat paitsi rakennusviranomaisten ja rakentajien ohjeet, mutta samalla he nojaavat yhä enemmän suunnittelijoiden mielipiteisiin tai ovat valmistalotehtaiden ohjeiden varassa. Omat hyvätkin ratkaisut jäävät tällöin taustalle, joka on sääli.

Asukkaiden kannattaa pohtia suunnitteluvaiheessa, miten paljon tilaa oikeasti tarvitaan, miten muunneltavuus onnistuu muutamien vuosien päästä ja miten kiinteiden kalusteiden ja niiden materiaalien valintaan voi vaikuttaa. Liian moni asia on paketoitu nippuun, josta poikkeaminen nostaa lisäkustannukset kohtuuttomiksi.

Ammattiosaaminen ja kokemus näkyvät suunnittelussa

Tämän vuoden hoidettavuudeltaan parhaaksi taloksi Porissa valittiin näyttelykohde nro 22 B, Wienerbergerin JokiDuo.

JokiDuo koostuu kahdesta huoneistoalaltaan 130 m2 kokoisesta talosta, jossa talojen väliin jää suojaisa terassi, autokatos ja varastotila. Talon molemmissa kerroksissa on näyttävät, isot ikkunat jokirantaan sekä liukuovien kautta kulku terassipihalle sekä avaralle parvekkeelle.  Ulko-oleskelutiloja suojaavat lasitukset, jotka jatkavat tilojen käyttöaikaa kesäkuukausien yli. Koti B toimii myös osin työpaikkana, joka on huomioitu suunnittelussa.

Tässä kodissa on pyritty tilaratkaisuihin, joissa arjen rutiinit hoituvat mahdollisimman vaivattomasti, liikaa aikaa viemättä. Sisustuksen tavoitteena on pyritty saamaan ajaton kokonaisuus, jossa yhtenäisyys jatkuu läpi talon. Raadin huomio kiinnittyi erityisesti tilaratkaisuihin materiaalivalintoineen, joka näkyy keskeisten toiminnallisten tilojen suunnittelussa mm. keittiössä, pesutiloissa ja eteisessä: keskuspölynimuri antaa myös helppoutta tilojen ylläpitoon, wc-istuimet ja pesutilojen kaapistot on kiinnitetty suoraan seinään, saunan lauteet ovat siirrettäviä, olohuoneen ikkunat avautuvat helposti, takkaan huomioitu puiden säilytyspaikka tuo helppoutta tulisijan käyttöön ja harrastuksiin tarvittava tila ja siihen liittyvät varusteet on huomioitu alakerran tiloissa kätevästi.

Messukodissa on myös panostettu talo- ja tietotekniikkaan, joka antaa toiminnallisia mahdollisuuksia hoitaa turvallisuuteen, asumiseen ja ylläpitoon liittyviä ratkaisuja etäyhteydellä.

Lisätietoja: Marjatta Lausjärvi, puh 0400 688816

puhtaustieto@puhtaus.fi, www.puhtaus.fi

 


LATAA TIEDOSTOJA

Puhtaustieto